Twee panden uit Den Ham genomineerd voor Ons Erfgoedprijs 2019

De Stichting Ons Erfgoed Den Ham-Geerdijk-Vroomshoop hoopt op Monumentendag zaterdag 14 september weer de Ons Erfgoedprijs uit te reiken. Vorig jaar werd de prijs zelfs twee keer uitgereikt, namelijk aan de vertegenwoordigers van kerkelijk centrum Het Anker te Vroomshoop en aan de eigenaren van herberg De Swaen aan de Brink te Den Ham.

Dit jaar vindt de prijsuitreiking vanaf 10 uur plaats bij café-restaurant Harwig aan de Ommerweg 1 te Den Ham. Daar zal blijken wie van de twee genomineerden de Ons Erfgoedprijs in ontvangst mag nemen. Dat de prijs in Den Ham blijft is al zeker, want wordt de winnaar de familie Huisjes vanwege hun in stijl opgetrokken woonhuis aan de Marleseweg 20a, of gaat de prachtige glassculptuur van kunstenaar Kees Huigen naar de familie Lusseveld, eigenaar van het gerenoveerde boerderijtje aan de Leertendijk 1?

Om 10.00 uur begint de prijsuitreiking bij café Harwig, en om 11 uur wordt een bezoek gebracht aan het winnende pand.

Woonhuis familie Huisjes

De stormen in januari 2018 hebben niet alleen het pand aan de Marleseweg 20a vernield maar ook de droom van Jan en Gerda Huisjes. Ze hadden in 2017 deze boerderij gekocht met het idee de oorspronkelijke uitstraling te behouden. De boerderij leek heel veel op de wederopbouw-boerderijen die overal rondom Den Ham staan. Maar er was onvoldoende rekening gehouden met de elementen en de oude voorgevel begaf het. Dit gebied van Den Ham heeft niet voor niets de bijnaam Koalen Diek, zoals de ijsbaan Kollendiek.
Het gevolg was dat de woning bijna in zijn geheel nieuw werd opgetrokken. Toch zijn er meerdere elementen van de oude boerderij overgenomen. De ramen worden nog voorzien van luiken zoals deze ook oorspronkelijk aanwezig waren. Het klezoorverband van het metselwerk is ook gehandhaafd in het nieuwe metselwerk. De schuur is voor het grootste gedeelte nog uit 1953. Wat hier vooral opvalt hoe vakkundig het voegwerk is gerenoveerd. De scheuren in het oude metselwerk zijn gedicht en bijgekleurd door een deskundige voeger.

Woonboerderij familie Lusseveld

De familie Lusseveld werd in 2014 eigenaar van het eeuwenoude boerderijtje aan de Leertendijk 1 te Den Ham. In de jaren ervoor werd het noodzakelijke onderhoud verricht maar soms was men wel eens vergeten dat het een boerderij betrof die officieel tot rijksmonument verklaard was. Daar kwam men achter toen de plannen in 2014 wel officieel werden ingediend.
Je moet heel veel geduld hebben als je een monument wilt verbouwen. Het duurde ruim twee jaar voordat er vergunning was voor de verbouw. De buitenmuren zijn gehandhaafd maar wel aan de binnenzijde goed geïsoleerd. De buitendeuren op de deel zijn voorzien van glas en de oude deuren doen dienst als luiken. De gebinten zijn weer in ere hersteld en deze zijn in al hun pracht te zien in de woonkamer die gesitueerd is op de oude deel. De woning is een juweeltje geworden waarin heel veel elementen uit vroegere tijden terug te vinden zijn. Het monument staat een beetje in een dalletje, vanaf de Janmansweg is de ligging nog het beste te zien.