Het Anker en De Swaen genomineerd

De afgelopen paar jaar kon de Ons Erfgoedprijs niet worden uitgereikt, vanwege het ontbreken van voldoende aanmeldingen. De nasleep van de recessie in de bouw was daar wellicht mede debet aan. Ook speelde mee dat inmiddels al vele panden hebben meegedongen naar deze prijs. Gelukkig heeft het bestuur van de Stichting Ons Erfgoed, onder voorzitterschap van Marie José Temmink, dit jaar weer twee kandidaten voor deze prestigieuze prijs kunnen nomineren. De Ons Erfgoedprijs is destijds ingesteld ter stimulering van het behoud van karakteristieke panden en objecten in de voormalige gemeente Den Ham, omvattend de kernen Den Ham, Geerdijk en Vroomshoop.

Dit jaar zijn genomineerd Kerkelijk Centrum Het Anker aan de Hoofdstraat 35 in het kanaaldorp Vroomshoop en Herberg Swaen aan de Brink in het brinkdorp Den Ham.

De toren van Het Anker, de voormalige Hervormde kerk, heeft een flinke onderhoudsbeurt ondergaan. Kerk en toren zijn gebouwd in 1870. In de vele jaren erna werd de inrichting van de kerk veranderd, werd het fraaie Van Dam-orgel geplaatst en uitgebreid, verhuisde de preekstoel naar zijn huidige plek en werd het zalencomplex Ons Centrum gebouwd.
In 2017 en 2018 was het tijd voor een flinke restauratie van de toren (onder andere ankers, lood, voegwerk) en werd het torenkruis vervangen. Ook werd de grote zaal van Ons Centrum geheel gerenoveerd. Met deze ingrijpende herstelwerkzaamheden kan dit beeldbepalende gebouw langs het kanaal in Vroomshoop weer jarenlang mee.

Aan Brink 17 in Den Ham begon een oud pand, dat als timmerwerkplaats in gebruik was, dit jaar aan een nieuw leven. Oorspronkelijk was dit een bierbrouwerij dat de naam De Witte Swaen droeg. Ook diende het als herberg. Rondom 1900 woonde hier wethouder Middendorp, wiens naam nog verbonden is aan het aan de Grotestraat gelegen Middendorpshuis in Den Ham. Vanaf 2018 herkreeg het pand aan de brink weer de functie van een herberg, toen Anita Hekman en Alain Smit hier de Swaen startten. Herberg Swaen aan de Brink heeft vier gastenkamers en serveert behalve ontbijt en lunch ook ijs van prima kwaliteit. De brink wordt ’s zomers gebruikt als terras. De karakteristieke herberg kan als een aanwinst voor het brinkdorp Den Ham betiteld worden.

De winnaar van de Ons Erfgoedprijs wordt bekendgemaakt op Monumentendag, zaterdag 9 september en ontvangt een fraaie glassculptuur, vervaardigd door de Hammer kunstenaar Kees Huigen.