Het Anker en De Swaen beide winnaars

Voor de eerste keer in haar bestaan heeft de Stichting Ons Erfgoed Den Ham, Geerdijk en Vroomshoop twee prijzen in één jaar uitgereikt. De afgelopen jaren zag het bestuur geen panden of objecten die in aanmerking kwamen voor deze prestigieuze prijs. In 2018 kwamen er echter twee aanmeldingen binnen, die beide deze prijs ten volle verdienen. Het is dan moeilijk kiezen tussen een kerk en een herberg.

In het kanaaldorp Vroomshoop was beeldbepalend religieus erfgoed aangemeld, namelijk de gerenoveerde toren van Kerkelijk Centrum Het Anker, de voormalige hervormde kerk aan de Hoofdstraat. Ook is hier de grote zaal van het kerkelijk centrum gemoderniseerd. In Den Ham was werelds erfgoed genomineerd, namelijk het gerenoveerde pand Herberg Swaen aan de Brink, dat eerder als timmerwerkplaats in gebruik was en in de verre historie als bierbrouwerij dienst deed. De Swaen is onmiskenbaar een aanwinst voor het brinkdorp Den Ham.

Het bestuur van de erfgoedstichting liet zich adviseren door zijn deskundige jury, die beide panden volstrekt prijswaardig acht. Daarbij gaat het om twee verschillende, in feite onvergelijkbare grootheden. Daarom besloot het bestuur tot een salomonsoordeel en riep de vertegenwoordigers van beide panden ex aequo tot winnaar uit.

Afgelopen zaterdagmorgen nam de voorzitter van de Bouwcommissie van Het Anker, de heer Wim Huijgen, uit handen van voorzitter Marie José Temmink namens het bestuur van Ons Erfgoed de prijs in ontvangst. De prijsuitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in de grote zaal van Het Anker. Wethouder Roel Koster feliciteerde de winnaars namens het gemeentebestuur. De Harmonie Vroomshoop bezorgde aansluitend de winnaars een muzikaal huldeblijk.

En een uur later ontvingen Anita Hekman en Alain Smit in hun prachtige Herberg Swaen aan de Brink uit handen van de voorzitter van het bestuur van Ons Erfgoed dezelfde prijs. Dat is een fraaie glassculptuur, vervaardigd door de Hammer kunstenaar Kees Huigen. Hier namen de wethouders Bart-Jan Harmsen en Koster de honneurs waar, en verzorgde muziekvereniging Juliana een muzikale aubade.

Beide winnaars in Vroomshoop en Den Ham toonden zich blij verrast met de Ons Erfgoedprijs 2018. De stichting Ons Erfgoed hoopt ook volgend jaar weer een Ons Erfgoedprijs uit te reiken. Dat zal er dan normaal gesproken weer één zijn. Aanmeldingen daarvoor kunnen gemaild worden naar info@stichtingonserfgoed.nl